JeLyMan 2023 se vydařil

Jesenický lyžařský maraton alias JeLyMan odměnil všechny své účastníky pravým zimním počasím. Po sobotních závodech dětí a 20km skejtu byla na programu neděle plná klasiky. Za příjemného sněžení s občasnými slunečními paprsky vyrazilo do stop bezmála 300 závodníků, kteří volili ze tří distancí – 40, 20 a 10 km.

Nejdelší trať v mužské kategorii znovu opanoval neohrožený lídr letošních tabulek ČEZ SkiTour Petr Knop. Pro své třetí vítězství v seriálu si dojel suverénně stylem start cíl. „Po včerejším skejtu jsem měl trochu obavy, aby mi dnes nedošel dech. Naštěstí to všechno sedlo a i díky počasí jsem si závod opravdu užil,“ popsal v cíli člen eD System Silvini Teamu. První třetinu závodu se v první skupince mužů držela také nejlepší žena JeLyMana na 40 km klasicky Adéla Ročárková: „Parádní závod. Úžasné, že napadl sníh a Jelyman tak nabídl krásné zimní tratě. Zkusila jsem se co nejdéle držet vedoucí skupiny kluků, ale na 12 km mě odpárali a zbytek závodu jsem musela kousat sama. Při průjezdu do závěrečného kola kolem restaurace bylo těžké projet, radši už bych seděla na obědě,“ svěřila se s úsměvem po závodě. 

Vydařený víkend si užívali nejen elitní závodníci, ale rovněž desítky amatérských lyžařů. O své dojmy se podělil i nejstarší závodník letošního ročníku. „Trasa byla naprosto perfektní a osobně jsem byl rád, že došlo k její menší úpravě. Horší už to bylo s mými silami, ale o to větší spokojenost v cíli,“ zhodnotil svůj závod na 40 km osmdesátiletý Otakar Srovnal, který byl zároveň na stupních vítězů ve své kategorii 70+. V závodě na 20 km zvítězili Marcela Dudešková a Kryštof Horník. Oblíbený rodinný závod ČT 10 km klasicky si podmanily mladé naděje běžeckého lyžování z Fenix Ski Teamu Jeseník.

ČEZ SkiTour míří do finále, které se poprvé uskuteční v lyžařském areálu Harrachov. Závodníci i fanoušci se mohou těšít na speciální zavírák, jehož součástí bude i atraktivní večerní závod na 20 km volnou technikou.